Star

Holograf
















Biografie:
Student la Politehnică şi folkist, cîştigător la festivalul 'Primăvara Baladelor', Mihai Pocorschi şi cîţiva studenţi de la Geologie au început să repete la Casa de Cultură a Studenţilor ('Grigore Preoteasa', pe vremea aceea) pe la începutul toamnei anului 1978. Au mai venit unii, au mai plecat alţii, şi s-a închegat în cele din urmă o formulă din care făceau parte Mihai Pocorschi (chitara, voce), Eugen Sonia (bas), Cristian Lesciuc (chitara solo) şi Boris Petroff (tobe) şi ei şi-au spus 'Holograf'.

Foarte curînd la tobe a apărut Edi Petroşel şi a mai venit şi Tino Furtună (clape), iar solist vocal a devenit Ştefan Rădescu. Mai tîrziu, Cristian Lesciuc a fost înlocuit de Cornel Stănescu şi asta a fost formula perioadei de studenţie. Împreună au cîştigat premii la festivaluri ('Club A', studenţeşti) şi au făcut primele imprimări la radio şi televiziune.

Începută cu gîndul unui contract în străinătate, colaborarea cu Gabriel Cotabiţă (vocal) şi Nicki Themistocle (bas) s-a transformat în realizarea primului album, 'Holograf 1', apărut în 1983. Apariţiile în Cenaclul Flacăra i-au dus prin ţară şi lumea a început să-i cunoască mai bine. Un turneu în Rusia (URSS în acele vremuri) i-a despărţit de Gabriel Cotabiţă, dar i-a determinat să devină liber profesionişti.

Holograf, compus acum din Mihai Pocorschi, Edi Petroşel, Tino Furtună şi Marti Popescu (bas), l-a convins pe Dan Bittman, pînă atunci solist la Blitz, Domino, Iris, să li se alăture şi să înceapă să lucreze la o muzică mai clar orientată spre rock-ul anilor "80. Mihai Pocorschi s-a îmbolnăvit de hepatită şi Nuţu Olteanu a părăsit Irisul şi a venit la Holograf. Era 1986 şi urma prima vară de Costineşti.

În această formulă, în urma unui turneu prin toată ţara, reuşesc să devină un nume din ce în ce mai prezent. Dar Marti Popescu s-a hotărît să plece definitiv din ţară şi din ianuarie 1987 a fost înlocuit de Iulian Vrăbete.

Turnee în ţară, veri la Costineşti, trei albume, 'Holograf 2', 'Holograf 3' (record de vînzări), 'Holograf 4' (primul maxi-single) au însemnat anii 87, 88, 89. Au mai cîntat şi în diverse deplasări oficiale în Bulgaria, Polonia, Coreea de Nord, Rusia.

Odată cu democraţia, vin şi primele deplasări în Franta şi Anglia, în prima parte a lui 1990. Nuţu Olteanu pleacă însă în Suedia şi locul lui este luat de Florin Ochescu.

În "91, "92, "93 trupa a cîntat în Olanda, în cluburi şi discoteci, reuşind astfel să rămînă împreună. În ţară, a scos albumul 'Banii Vorbesc' şi a mai cîntat sporadic. În 1993, Florin Ochescu a părăsit trupa şi în locul lui a venit Romeo Dediu, tînărul chitarist de la trupa 'Commando'.

În 1995, a apărut albumul 'Stai în poala mea', încă tributar rock-ului anilor '80. Anul 1996 aduce albumul '69% Unplugged', colecţie de piese celebre ale grupului, dar un mai mare succes a venit odată cu anul 1998 şi albumul 'Supersonic'.


Albumul "Undeva Departe" din 1999 a mai produs un hit iar "Holografica", aparut in noiembrie 2000 a spulberat recordurile de vanzari. Pentru prima data o trupa romaneasca avea un succes absolut, indiferent de varsta si gusturile ascultatorilor, fie ei in tara sau peste hotare. La 22 de ani de la infiintare, Holograf ajungea unde nici nu visasera cei cativa studenti ce repetau in salita mica de la etajul doi al Case de Cultura a Studentilor.

Acum Holograf este din nou intr-un moment delicat. Succesul are doua fete, si cei ce nu sunt precauti risca sa fie distrusi chiar de el. Acum orice produs Holograf este judecat mult mai atent, si singura sansa este incercarea continua de a se depasi. Mai presus de palmares, de succese sau infrangeri, Holograf a aratat ca dragostea pentru muzica a unor tineri, prietenia lor si ambitia de a merge pe aceasta cale pot transforma un vis in realitate.

"Pur si Simplu" este concluzia acestei stari de lucruri. Compus, aranjat, inregistrat si produs de Holograf, albumul este prima realizare complet independenta, moment in care grupul a considerat ca are experienta suficienta ca sa-si decida singur drumul. Zece piese noi isi asteapta confruntarea cu publicul, atat prin radio sau TV, cat si in cele 50 de zile de turneu ce vor completa promovarea acestui disc, transformand anul 2003 intr-unul din cei mai importanti ani din viata formatiei.


Galerie foto Holograf